en en | ro ro

Vorbea mai bine franceza decat germana, engleza. Avea numerosi cunoscuti, ii placea bucataria franceza. Dar mai ales avea acolo cei 2 nepoti, fii fratelui meu.
Parisul este un oras scump. Cheltuielile primariei din capitala Frantei sunt enorme.
Poate unele sunt exagerate. Dar iti face placere sa te plimbi prin oras datorita abordarii interesante. Intelegi de ce folosesc pavele de granit la spatii pietonale.

1%20piatra%20cubica.jpg
2%20sera%20Metrou.jpg

In Metrou, coridoare lungi sunt marginite de sere uriase cu plante tropicale, care dau o alta ambianta. Mobilierul urban de calitate impecabila e practic indestructibil. Monumentele sunt bine intretinute. Unele parca ar fi fost reconstruite ieri.
La noi nu este chiar asa. Am fost ieri la Teatrul Mic. Pe strada Sarindar, pe ambele parti, sunt semne : Circulati vis-a-vis ! Pe ambele parti cad caramizi si tencuiala, din peretii neintretinuti.
Si la Paris am vazut asta. Opera Bastille, ctitorie a presedintelui Mitterand, e prost lucrata desi banii nu erau putini.
Opera a luat plasa. Nu are 20 de ani, dar peretii exteriori sunt imbracati pana sus in plase, ca placajul prost montat sa nu mai cada in cap la oameni.

3%20Opera%20a%20luat%20plasa.jpg

In ultima zi am facut o plimbare, imbinand placutul cu utilul. Am luat cartela de 4Gb si am revenit pe avenue Daumesnil. Pe aci trece Viaduc des Arts, structura caii ferate, de la Bastille spre Bois de Vincennes. Viaductul a fost integral construit, in anii 1990, exclusiv cu galerii de arta. Deasupra, pe acoperisuri, este un parc ingrijit, unde se plimba copilasii. Iar cei care fac jogging nu respira gaz de esapament. Pe 1,7km este o promenada, la nivelul etajului 3, care duce pana la piata Bastille, unde incepe bulevardul Beaumarchais. Am putut sa vad ca fotografia argentica este in cadere libera. Doar la formate mari mai vezi pe cineva. Au aparut aparate chinezesti competitive si la format 13x18cm.
Maison Leica era in renovare. Am luat-o la stanga spre place des Vosges, comandata de Henric IV, ramasa intacta din 1612. De acolo ajungi drept la Centre Beaubourg Pompidou, atelier Brancusi, apoi la Halles.
Ce mai, un traseu ideal pentru amatorii de arhitectura, cat si pentru cei de fotografie.

4%20Luvru%20C_J.jpg
5%20Luvru.jpg

Parisul pare orasul ideal pentru turisti, mai ales pentru indragostitii cu stare materiala buna.

Published on December 14, 2006. 6365 views. 0 comments
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   » May 2024  (0)
   » April 2024  (0)
   » March 2024  (0)
   » February 2024  (0)
   » January 2024  (0)
   » December 2023  (0)
   » view full archives

rss