en en | ro ro

Marele Colectionar de pictura cumpara panze aparute pe piatza, semnate Tonitza si Andreescu. Ba se spune ca Arogantza Sa ar fi platit /primit pana si tablouri de Monet si Matisse. Care s-ar fi dovedit insa toate false.
Dar oamenii fara cultura nu pot suporta arta care ii depaseste. Si pe care nu o intzeleg. Acestia prefera o pictura cu felie de pepene, sau si mai bine o tziganca cu sanul scos afara. Preferintzele pentru pictura de gang fac bucuria zugraviilor, care vand panze pe aceste retete. Ar trebui sa ne fie clar.
Creatie dupa reteta nu exista.
Poate fi facut doar un produs de consum, poate la moda Acum si Aici. Fotografia pictoriala a facut enorm de multi prozeliti. Arata o cale clara, prin retete de succes. Acum, dupa 136 de ani, cui ii mai place asa ceva ?
Un numar incredibil de mare folosesc asiduu aceste retzete atat de Moderne. Asta nu ar fi grav. Mai grav este ca pozele lor au succes si sunt date ca exemplu pozitiv. Desi normal ar fi invers.

Lipsa culturii este cea mai plauzibila explicatie a nivelului scazut din fotografia autohtona. Preferintza pentru pozele de gang face bucuria celor ce mai fac poze pe acele retete. Dar si a celor care, din lipsa de cultura, apreciaza asa ceva.
La vot public, cele mai multe sufragii le ia nivelul cel mai de jos, cel mai accesibil. In muzica, mai spre Dolanescu, in nici-un caz catre Beethoven. Nivelele de sus sunt inaccesibile; deci vor fi respinse.
"Vulpea cand nu ajunge la struguri zice ca sunt acri."

Fotografia este un puternic mijloc de comunicare, cu atat mai puternic cu cat e mai autentic. Autenticitatea este importanta. In lipsa ei, o imbatranire artificiala ii da imaginii un fals aer de autenticitate. Rame zdrentzuite accentueaza impresia falsa de vechi si romantic.
Multe fotografii alese, cea mai buna a lunii, de pe site Bad or Good apartin acestor categorii.
http://www.badorgood.com/detail.php?id=37424
Poze mult apreciate se incadreaza in retzete super vechi. chiar pe site elitiste.
http://www.punctum.ro/showphoto.php?id_photo=1_4926
Punctum tasneste din imagine, ii strapunge, ii intzeapa, ii raneste, ii patrunde.
Si alti Reputatzi fotografi au macar 30% din imagini facute dupa retzete, uitate de cei mai multi. De ex. tot capitolul de Glamour Pictures pe
http://www.fotografu.ro/pw/index.htm

Ca sa nu se spuna ca denigrez Hartishti, dau un link catre selectia unei facultati de fotografie. Best of Photo 2003 pe Pointer online:
http://www.poynter.org/content/content_view.asp?id=27140
Apreciatzi dvs, va rog, care imagini sunt credibile si impresionante.
Cele facute dupa retete, sau acele facute cu greu, cu creativitate si perseverenta ?

Multzi mari fotografi au scris impotriva curentului pictorial. Ca sa devii Fotograf international, cu F mare, itzi ia mai degraba peste 17 ani. Presupune sa cautzi si sa gasesti un Drum Propriu, chiar impotriva modei si curentelor.
Iar asta e greu.
Si tinerilor din ziua de azi nu prea le place calea lunga, presarata cu obstacole dificile. Pentru ca vor succes, Acum. De aceea aleg imediat retzete supra-rasuflate, inca din secolul 19.

Drept e ca mai sunt cativa fotografi cu nume mari, care folosesc intentionat aceste retete. Cum ar fi Joel-Peter Witkin. Vrea sa fie receptat in categoria afectionata de un anume public, doritor de fantasme.
Dar nu prea este cazul, in spatziul fotografic romanesc.

PS. Azi este 15 august, Sfanta Maria. La multzi ani pentru toti cei care isi serbeaza ziua: Maria, Mari-Ana, Mari-Lena, Marius si Marian.

Published on August 15, 2005. 14463 views. 414 comments
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   » May 2024  (0)
   » April 2024  (0)
   » March 2024  (0)
   » February 2024  (0)
   » January 2024  (0)
   » December 2023  (0)
   » view full archives

rss