Fete rele


10 octombrie 2019

Ieri am fost la Salonul de Proiecte, pe Brezoianu. Erau expuse cateva seturi de fotografii din colectia regretatului Mihai Oroveanu, selectate de dl.Mircea Nicolae. Atrageau atentia portrete din anii 1950 ale “doamnelor” Ana si Elena. Dar nu Ana lui Manole, ci a lui Pauker - si Elena lui Ceashka.


Printre alte “vechituri”, am recunoscut si propriile mele probe, setul de imagini pentru expozitia din aprilie 1989, cu “Echipa Steaua din nou in Finala Cupei Campionilor Europeni”, majoritatea facute la semifinala Steaua - Galatasaray Istambul : 4-0.
Cele 40 fotografii 12x18, predate Clubului Steaua pentru aprobarea folosirii salilor de expunere CCA, pe bd.6 Martie, acum Elisabeta, au ajuns la Mihai. Mai bine asa.
Am mai scris despre acel eveniment sportiv.
La plecare, am facut si o reverenta fostului local AAF.


Daca am amintit de obiective care apasa greu pe cantar, azi a fost anuntat obiectivul Nikkor S Z Noct 58mm f: 0,95, cu specificatii : 17 lentile in 10 grupuri, 163 lungime x 102 diametru, 2kg... Da, mai greu decat 70-200 f:2,8 VR ! Conceput ca un obiect de prestigiu, posibil de calitate excelenta si la f: 1, noul obiectiv va fi probabil folosit mai ales la super fotografii de moda, nunta sau portrete de VIP. Costa doar 8500-9000 Euro.

Postat în Fotografie | Nu sunt comentarii | 26 vizualizari

Inculti, uniti–va incompetenta


12 august 2019

Intalnirea banilor cu ignoranta asigura coruptia;
Libertatea si ignoranta conduc catre haos;
Puterea si ignoranta consolideaza tirania;
Din religie, incultii retin intoleranta si terorismul;
Saracia si ignoranta garanteaza delicventa.
La Caracal, cele doua ajung si la crima.
Impreuna acestea intruchipeaza RAIUL, in versiunea PSD.

Ignoranta este la baza tuturor relelor.
Educatia ramane singura cale de scapare.

Postat în Actualitate Ro | 2 comentarii | 348 vizualizari

Invitatii si impresii


17 iulie 2019

Suntem invitati mai des decat ni se intampla inainte. Jumatate din colegii de la Sfantu’ Sava au plecat care incotro. Dintre colegii de facultate, multi s-au mutat pe alte meridiane. Nu mai stiam nimic de ei. Ne-am regasit prin internet si ne revedem cu placere. Dar apar si alte oportunitati.

Invitati la Ambasada Frantei, am “petrecut” 40 de minute, sa verifice acte, invitatii si piese metalice din dotare. Mesele cu bunatati din gradina ambasadei au fost luate cu asalt de invitati agresivi. Avizat de confruntari nocturne, gen gramada de rugby, mi-am luat numai micul fish-eye, potrivit la inghesuiala.

Cununia nepoatei sotiei a avut loc la Snagov. In parcare, Toyota Avensis era umilita intre bolizi : Mercedes Brabus, Aston Martin si Porsche Cayman.

Cei mai in varsta aleg conversatia si, in cazul meu, ocaziile de fotografie. Tinerii prefera muzica la nivel asurzitor. Pe ringul de dans, cuplurile zdupaiau in semi-obscuritate.


Oricum, imagini expresive sunt mai greu de facut decat poze conventionale. 

Fotografia poate fi si un mic sport extrem. Iti permite sa iei in posesie marturii despre prezentul, grabit sa se indeparteze de noi, in trecut. 

Postat în Personal | Nu sunt comentarii | 176 vizualizari

primul exponometru


28 mai 2019

In ianuarie 1969 era programat un meci de fotbal Anglia-Romania, pe Wembley. Absolvisem facultatea in octombrie. Medic reputat, tata a facut cerere de pasaport pentru el si pentru mine, “Sa mergem la meci”. Meciul s-a jucat pe 15 ianuarie (1-1).
La inceput de martie am primit raspuns de la Pasapoarte: “Vi s-a aprobat sa mergeti la meci”. Romania nu era in incetare de plati (faliment recunoscut al tarii) in 1969. Asa ca tata s-a dus si a cumparat bilete de tren Bucuresti-Londra si retur, la vagon de dormit. Desi el era candidat expert OMS, nu aveam aproape nici-un ban. Noaptea mergeam cu trenul, ajungeam undeva, lasam bagajele la gara si vedeam orasul. Sau dormeam la rude si prieteni. La Viena la dr.Bittenauer, coleg cu tata, la Dusseldorf la familia Mossner, colega de liceu a mamei. La Paris la vara mamei. Cu 2 rude mari de salam de sibiu, cheltuiam bani doar pe transportul in comun. Asa ca mergeam mult pe jos! Dl.Mossner, vazand pasiunea mea pentru fotografie, mi-a platit 72 DM pe un exponometru Zeiss Ikophot T, cel mai precis in acel moment.

Cu diode CdS, avea sensibilitatea mult mai mare decat cele cu seleniu, era precis si in lumina slaba. In plus nu era atat de vulnerabil la lovituri. Mihailopol visa sa faca un album cu Bucurestiul noaptea. Cu noul instrument, am masurat iluminatul public din centrul Bucurestiului. In 1969, la noi era mai bezna (de 25-32 ori) decat la Dusseldorf, Londra sau Paris. Visele color aveau slabe sperante de reusita, de altfel, maestrul era constient de asta. A solicitat sa i se puna la dispozitie un auto-camion depanare retele electrice cu elevator, pe care sa isi monteze trepiedul. A facut, spunea el, si incercari cu rezultate obscure. Dotat cu noul instrument de masura, si eu am facut incercari, tot cam nefericite.
Cea mai luminoasa reclama in Bucuresti era atunci la agentia Sabena, pe Magheru. Chiar alaturi era micutul magazin Arfo, pe care fotografii cu vechime s-il amintesc.

Din pacate, dupa cativa ani a cedat axul central din plastic rosu al exponometrului. Fara sperante de a-l inlocui, sau repara, a trebuit sa renunt la el.

Postat în Fotografie | 1 comentariu | 289 vizualizari

Gorizont ca Widelux


27 mai 2019

In “epoca de aur”, cei ce practicau fotografia intampinau nenumarate dificultati. Nu gaseau nimic din ce ar fi dorit. Comertul socialist se baza pe schimburi barter. “Iti dau branza, imi dai panza.” Filme sau aparate nu apareau prin magazinele noastre. Vre-un aparat japonez, chiar modest? Never, ever.
Rarisim apareau filme Orwo, aparate Zorki sau Praktica, supremul “lux”.
Calitatea modesta a filmelor si hartiei Arfo, cu argint insuficient, ii determina pe acei cu dare de mana sa foloseasca formatul mediu. Nu am avut niciodata asa ceva. Pana prin 2010, nu am avut un obiectiv mai larg de 28mm.
Uneori mai imprumutam scule de la cunoscuti.
Secretarul General al AAF, dl.Sylviu Comanescu avea multe aparate. Rar le dadea cu imprumut. Odata, i-am facut un serviciu. Mi-a dat sa probez un aparat Gorizont. “Fi atent, a zis, il folosesti doar cu soarele in spate. Altfel, apar reflexe insuportabile.”


Gorizont, aparat panoramic construit dupa modelul Widelux, avea un obiectiv 28mm in interiorul unui cilindru orizontal, care se rotea in timpul expunerii. Facea negative de 58mm lungime pe film 35mm. Un maner incomod scotea degetele din fotografie.
Inginerul sovietic a cromat camera obscura si fereastra negativului, ca sa “rupa inima targului”. Cu reflexe “optimizate”, cliseele erau ca voalate. Am pilit cu grija fereastra curba, apoi am vopsit-o cu negru mat Zeiss, de la IOR.
Cand i-am inapoiat aparatul, l- am rugat sa il incerce in contralumina. “Ce i-ai facut, parca ar fi un alt aparat” s-a mirat Comanescu. Prieteni ma rugau sa cer eu cutare aparat, ca sa fotografieze ei. “Cere-l tu. Ca tie ti-l da.“
Sa revenim la Gorizont, in aparat de marit 24x36 nu poti mari cliseul integral. Slide-scannerul meu scaneaza doar 24x36m. Reproducerea cu Dslr permite montarea a 2 imagini, stanga si dreapta. De-abia acum pot arata acele imagini panoramice.Altel, pe vremea filmului, existau superaparate panoramice cu cliseu 6x18cm, Fuji GX si Linhoff Technorama, un Rolls-Royce al panoramei.

Postat în Noi | Nu sunt comentarii | 250 vizualizari

Pescarelul albastru


22 mai 2019

M-am intanit cu King fisher, pescarelul albastru, pe canalul de langa Sulina. Sa va arat fotografiile facute.
Am avut privilegiul sa le inregistrez fara a le deranja. Cu o ora inainte de apus, soarele era jos, lumina era scazuta. Foloseam 300m si converter 1,4 pe Olymous 4/3’’, echivalent cu o focala de 840mm f : 5,6 pe format film, subiectul este apropiat de 17 ori fata de obiectivul normal.La pasari mici se recomanda sa folosesti timpi de ordinul 1/ 2.000s. Cu sensibilitatea la 800 Iso, aveam expuneri intre 1/ 125 si 1/ 200, iar obturatorul in rafala era la 11 imagini /secunda. Ma asteptam ca fotografiile sa fie putin miscate ; speram sa obtin clisee folosibile. Am avut o surpriza foarte placuta : stabilizarea optica functiona impecabil, compensand cu succes 4-5 trepte de expunere. Mai mult de 10 imagini cu pescarelul sunt perfect clare. Am stat acolo cca 30 minute. In acest timp am facut 60 declansari cu pasaruicile policrome. O treime le-am sters acasa. Sistemul autofocus poate fi usor pacalit de frunze mai luminate sau contraste, in fata pasarii, sau laterale fata de subiect.    Mica vacanta s-a incheiat cu bine. Am schimbat experiente cu un prieten vechi.
Cel mai neprietenos la Olympus este menu-ul, stufos si neintuitiv. Cel mai bun prieten este «trial and error» : incerci si asa si asa, sa vezi ce ti se potriveste cel mai bine. In rezumat, putem considera aparatele mirorless ca (aproape) perfecte atunci cand subiectul si fotograful stau pe loc. In caz ca subiectul are miscari rapide si neprevizibile, sistemul AF este net mai performant la un Dslr de varf, ca D5 sau 1DX Mk2.
In situatiile cele mai dificile, numarul de fotografii impecabile practic se dubleaza cu acestea.  Materialul a fost ales si de NGM Romania.

Postat în Personal | Nu sunt comentarii | 314 vizualizari

5 zile la Sulina


19 mai 2019

Instigat de un prieten, am fost 5 zile la Sulina. Cea mai estica asezare din Romania, orasul Companiei Europene a Dunarii a fost primul oras iluminat electric din tara. La o pensiune decenta am mancat la toate mesele peste. Iesind pe balcon, am fost surprins : iluminatul era ca la Amsterdam, in celebrul district rosu. Rosu, de buna seama, dupa cum se vede.

Toata viata am umblat cu aparat de fotografiat la mine. In vacante iau Olympus ; greutatea obiectivelor e pe sfert. Pentru ca mergeam in Delta, am imprumutat un teleobiectiv 300mm f : 4. La inceput de mai era frig, a plouat 2 zile. Nu era un moment favorabil. Vantul batea in rafale, calatoriile cu barca se limitau la canale. Intinderile mari de apa erau de evitat. In ultima zi, am facut o plimbare pe canale cu prietenul Edy, condusi de un localnic specializat in reperarea pasarilor. Am vazut putine si eram dezamagiti.

Totusi norocul ne-a suras.
Barca inainta pe un canal fara nici-o atractie, cand Edy a recunoscut chemarea pescarelului albastru, King fisher - in engleza sau Martin pecheur - in franceza. Privind prin aparatele cu focale lungi, am avut norocul sa descoperim si gaura din malul de lut care adapostea cuibul.
In precedentele 5 intalniri cu kingfisher nu am reusit poze decente. Pasarile au zburat inainte sa le vad prin vizare. Pasarile sperioase nu se vedeau nicaieri. Ne-am hotarat sa riscam.
Am bagat barca intre trestii pe canal, vizavi de cuibul aproape invizibil intre doua salcii plangatoare. In 10 minute, cele 2 pasaruici albastre cu portocaliu si-au facut aparitia.
    Pasarile micute de-abia se zareau printre crengile cu frunze proaspete.


Camuflati partial la 13m, noi nu faceam nici-o miscare. Pasarile erau circumspecte, se mutau de pe un copac pe altul. Prima, femela probabil, se ascundea in frunzis. Barbatelul indraznet lua pozitii mai avansate. Sarea de colo-colo, pleca val-vartej in zbor in lungul canalului, cand la stanga, cand la dreapta. Avea cateva locuri de unde observa pestisorii. Ii prinde cu dibacie, plonjand in apa fara ezitare, cu capul inainte, ca un saritor de la trambulina.

Postat în Personal | Nu sunt comentarii | 311 vizualizari

Sa faceti ceva. Fiecare dintre voi.


25 aprilie 2019

In 2011, la o conferinta de presa in Statele Unite, ziaristii l-au incoltit pe Basescu. Cum conduceti tara cu oameni lipsiti de calitate. (Nu aparusera guverne falite PSD.)
Pai, nu avem altii mai buni. Nu aveti ?
3 landuri germane cautau un specialist sa le ridice economia. Si l-au ales pe XY, roman, care a reusit. State americane cu probleme au apelat la acelasi specialist roman, cu succes. Si dvs. sustineti ca nu aveti pe cine pune ?
Base’ a ramas fara replica.

Revenit in tara, l-a chemat pe XY. Poate redresa economia in 12 luni, dar nimeni sa nu bage mana in bani publici. Propunerea a fost respinsa in forul de conducere PDL.
Cu 94% contra. Cum adica sa nu fure, doar pentru asta s-au ales.
XY a aparut si la TVR, dar numai dupa ora 0.45 noaptea. Intamplator il cunosteam. A fost invitat de un Grup “de influenta” pentru cunoastere reciproca, fosti generali de Securitate intre 73 si 85 ani. Care s-au prezentat concis: Noi Conducem Tara.
Vezi si analiza lui Thierry Walton, specialistul European nr.1 in domeniu.
Traim intr-o tara condusa de grupari de tip mafiot.
Toate mijloacele maedia au in spate personaje carora le zgrangane gradele pe sub camasa. Ziaristii sunt platiti sa faca materiale favorabile patronului. Candidatii cu sanse ai partidelor sunt recrutati mai ales dintre cei care pot fi santajati si manipulati.

Un sofer mucalit zicea: Tara asta a fost distrusa de PSD. Au profitat de vechile mecanisme pe care numai ei le cunoasteau, ca sa conduca, dar mai ales ca sa devalizeze tot. Dar intotdeauna in complicitate cu PNL sau cu PDL. Asa este !

Idea conferintei BBC era:
Daca nu va convine cum merg lucrurile in tara, trebuie sa va implicati. Sa faceti ceva Fiecare dintre voi. Daca va implicati toti, lucrurile se vor schimba pana la urma.

Cum scapam de gruparea infractionala ? Raspunsul este clar.
Trebuie sa ii votam cu acei care sunt calomniati sistematic de canalele vuvuzele. Generalii sunt bine informati. Stiu ei cine le poate pereclita pozitia favorizata. “Dusmanii” lor pot fi salvatorii nostrii. Pentruca ei nu fac parte din Omerta.
Nici acestia nu sunt perfecti. Dar in parte sunt bine intentionati.
Cei care nu voteaza, isi lasa votul sa fie redistribuit la partidul din frunte /PSD, etc.

Postat în Actualitate Ro | 1 comentariu | 6929 vizualizari

Parerea BBC


22 aprilie 2019

Eram invitat in Salonul Alb, cel mai elegant din Casa Poporului, la prelegerea BBC in organizarea Camerei de Comert Britanic-Romana si a Senatului Romaniei. Acolo am reintalnit-o pe Tessa Dunlop. Prezenta tema : “Cum vad britanicii Romania.”
Englezoaica Tessa este un promotor al intereselor Romaniei. Si face asta din convingere. Ii sunt platite doar articolele de succes.
Ce cred romanii ca doresc britanicii sa vada in Romania ?
1. Casele printului Charles 2. Nadia Comaneci, Gh.Hagi, Simona Halep 3. Renumitul Maramures 4. Dar tiganii ne strica imaginea.
Capitolele reale de interes privind Romania, din mediile britanice
1. Vom fi invadati de romani in 2014 2. Tiganii, cetateni romani 3. Viata la tara, hrana bio 4. Ce s-a intamplat la Revolutie ? 5. Realitatea pe vremea lui Ceausescu ?

Incantata de oameni si dezgustata de politicienii romani, d-na Dunlop isi intreba retoric asistenta : Incotro se indreapta tara aceasta ? Sa mergeti la vot! La vot, alegeti doar partide cu un program de tara. Care spun incotro se indreapta - si se tin de cuvant.
Nu mincinosi ! Promit verzi si uscate si ei fac altceva… O aluzie cam transparenta.
In sala erau cativa senatori. Si nu se simteau prea bine.


Iar tinerii evitau sa exprime pareri transante, ca sa nu aiba cumva neplaceri…
 

Postat în Lumea | Nu sunt comentarii | 364 vizualizari

Au fost anuntate Premiile World Press Photo 2019


16 aprilie 2019

Ca de obicei, sunt premiate cateva fotografii exceptionale.

Dar apar si premii date unor lucrari in domenii la moda, din viata homosexualilor, emigrantilor,etc.
Pentru odata, 2 premii mari au tangente indirecte cu Romania:
Bence Mate are o fotografie impresionanta care a castigat categoria Natura.

Broaste capturate sunt aruncate in apa inca vii, dupa ce li s-au smuls picioarele. Este facuta in Romania, judetul Covasna. Te pomenesti ca Ufo ii arunca broastele…
David Grey a luat premiul 2 la Sport cu “Serviciu in lumina soarelui”.

Naomi Osaka serveste in semifinala contra Simonei Halep la Open Australia.

Postat în Fotografie | Nu sunt comentarii | 391 vizualizari


« Posturi mai vechi
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   octombrie 2019  (1)
   septembrie 2019  (0)
   august 2019  (1)
   iulie 2019  (1)
   iunie 2019  (0)
   mai 2019  (4)
   » toata arhiva

rss