en en | ro ro

Aparut initial in «Jurnal de blo-ord», articolul a fost revazut la aniversarea a 30 ani. Intre timp prietenul V.Boldar s-a prapadit. Imi daduse cateva poze de-ale lui pentru acest post.

In iunie 1986, Consiliul Culturii judet Tulcea a organizat la Calica, cabana de vanatoare a lui Gh.Maurer (fosta), o tabara pentru fotografi. Ei ne ofereau o vacanta cu oportunitati de fotografie. Noi urma sa oferim «lucrari de Arta» muzeului local - cate o marire 30/40 color si 2 mariri alb-negru 40/50cm de persoana, «la un inalt nivel de calitate».

Cu Dan, am intrat la magazinul Azomures, pe Magheru, si am luat 60 filme Azo-PS 21.

Joi 19 iun. aveam intalnire dimineata in accelerat 831. Ne intalnim colegii: Victor Boldar si B.Dibernardo din Craiova, P.Grunfeld si Kovesdi Laszlo /Targu Mures, M.Cochinescu si I.Chelaru, Ploiesti; dl.Gheorghe Epuran, doamnele Heddy Loffler si Klara Spitzer, Dan Dinescu, Nic Hanu si Andrei Pandele din Bucuresti. Adica sperantele – dar si «artileria grea a AAF». Coboram la Tulcea.

Vineri 20 iun. ne instalam la cabana Calica – Iazurile, aproape de malul lacului Razelm, baza noastra pentru 12 zile. Acolo dormeam si luam masa dimineata si seara. Aveam o masa simpla cu peste proaspat, rosii si castraveti din gradina, cartofi prajiti si bere. De noi avea grija familia Bereza, amabilii cabanieri de la Calica.

Sambata 21 ajungem la Mahmudia la primarita Branza Elena. Vizitam exploatarea de calcar fin, folosit in siderurgie. Vedem excavatorul electric cu cupa de 14 to, bine harbuit. Mergem in portul industrial la capitania portului. Facem un tur, cateva minute pe Dunare.


Femei cu un gabarit impresionant munceau acolo mai abitir decat barbatii.

Am mancat la «Plaur stiucile lui Dinescu». Revenim la Calica la timp pentru a vana apusuri pe canal. Duminica, 22, facem baie in garla pe ceata de dimineata. Incercam sa mergem cu barca la insula Popina. E mult mai departe decat pare si cum vantul bate in sens contrar ne intoarcem. Luni 23 iun. plecam de dimineata spre Tulcea. Ne imbarcam pe vasul de protocol Lotus 2, avand ca echipaj pe capitan Florica si matelot Iashka.

Facem plinul de motorina la Partizan. Plecam pe traseul Gorgova-Crisan catre inima Deltei. De la hotelul Lebada intram pe Dunarea Veche. Navigam printr-o zona splendida, plina de vegetatie si de pasari: cormorani, corcodei si pelicani. La prova se instaleaza cei cu teleobiective mai mari: Nic cu 500mm, eu-400, ardelenii cu 200-300, Dan-180mm. In fata sta M.Cochinescu - cu 20mm. Iar in fotografia amicului V.Boldar apare si fara obiectiv.


De la stanga la dreapta apar pe rand: A.Pandele, G.Epuran, N.Hanu, M.Cochinescu, B.Dibernardo (?), D.Dinescu (doar partial) si I.Chelaru,

Ajungem pe lacul Bogda-Proste, unde incepe un pescuit indracit. Aproape fara momeala poti prinde bibani lacomi. Cerul senin se acopera progresiv, iar orizontul se intuneca. Culorile sunt din ce in ce mai puternice. Salvam niste craioveni imprudenti. Li s-a rupt strapazanul, lemnul de legat vasla. Nu mai puteau dirija barca. Aceasta a fost legata in urma vaporasului. Incepe o ploaie torentiala si toti ne refugiem la adapost.

Ne intoarcem la hotel, unde ramanem peste noapte. Baietii se uita la meciul de fotbal din campionatul mondial 1986: Spania-Belgia: 5-4. Marti 24 dimineata plecam spre Mila 23, zisa «Milano dvatzati-tri». Facem poze prin sat, cu barci, pescari si nuferi simpatici.


Plecam spre lacul Heracle. Vedem cormorani pescuind si uscandu-se la soare. Intram pe lacul cu ciulini, plin de pelicani, care insa zboara de departe. Vedem puscariasi taind stuf pe canalul Lopatna. Dorim sa mergem pe lacurile Babina-Matitza. Suntem refuzati. Insuficient de adanci, aceste lacuri sunt periculoase pentru navigatie. De aceea si sunt locurile favorite ale pelicanilor. Suntem cu toti cazati la Mila 23.

Miercuri 25 iunie plecam pe canalul Stipoc, prin Ligheanca, Vacaru si lacul Furtuna.

La o bifurcatie de canal, baietii trag vasul la mal si pregatesc un bors pescaresc pe cinste. Iesim prin garla Sontea in canalul spre Mila 35 si ne intoarcem la Tulcea.

Joi 26 avem program in Tulcea. Vizitam «Mandriile» industriei Socialiste.

Debandada la uzina de alumina Tulcea. De-abia scapam sa nu fim stropiti cu solutie de soda caustica fierbinte. Ne indreptam catre Santierul Naval. Ne duc la hala de montaj-sudura, unde oamenii fac salturi mortale in semi-obscuritate.


La iesire remarc 2 femei ; vopseau tricolor un vapor obosit. Mancam la cantina de partid intr-o murdarie greu de descris. Plecam apoi la Fabrica de Conserve de Peste, unde tot se face manual. Inclusiv transportul milioanelor de cutii de conserve /zi. In interior era prea intunecos si dezordine pentru a putea face poze bune. Si totusi...



Afara, o femeie de serviciu arunca «ecologic» maruntaiele de la curatatul pestelui, direct in Dunare. Apareau zeci de pescarusi mici, dornici de o masa sigura, fara bataie de cap.

Am reusit un cliseu care avantaja deschiderea spre Dunare a orasului Tulcea.

Suntem dusi la o manifestatie «de adeziune» la politica Partidului, in piata centrala.

Si infine la magazinul Universal Diana, centru «strategic» comercial. Strategic, pentru ca nu aveau aproape nimic de vanzare. Ne intoarcem la cabana, la Calica.

Vineri 27 iunie, ploua furibund. Corifeii AAF, G.Epuran si Heddy Loffler organizeaza o sedinta cu discutii despre arta fotografica. Discutiile aluneca progresiv impotriva asa-zisei arte, promovate de conducerea AAF. L.Kovesdi de la Azo-Mures ne spune cum se pot face reclamatii la ei. Ne ofera cate 2 filme prototip, nu erau inca de vanzare, unul de 18 Din, altul de 24 Din. Mergem la statiunea piscicola, unde se facea recoltarea icrelor de la crapoaice (Novac) peste 12kg. Sambata 29 mergem dis-de dimineata la Murighiol.

Primarul Vistereanu ne conduce pe santierul Arheologic. Mergem la camping, mai obosit decat il stiam din 1972, la cherhana, goala si ea, apoi la cabana Uzlina, acum cabana lui Ceasca. Cum era de asteptat, nu avem voie sa intram in ea.

Imi aduc aminte de padurea de chiparosi de balta, merg acolo cu Dan. Intram pe lacul si canalul Uzlina. Vasul mic, asa zis de tip «vietnameza» se impotmoleste. Coboram pe grind. Pierd un capac la obiectiv in vegetatia ca de jungla. Pe canal vine un remorcher mic, tragand un convoi enorm de barci cu pescari. Valurile facute ne ajuta sa ne desprindem din namol. Incepe o ploaie scurta.

Vedem un palc mic de pelicani care se lasa apropiati mult mai tare. Mi se termina filmul cand suntem cel mai aproape de ei. Duminica 30 iunie, ultima zi. Dimineata, dupa micul dejun, facem un meci de fotbal. Cel mai inalt, reusesc sa ma impiedic de un adversar mic si cad ca prostul. Ma doare piciorul si ma apuc sa pozez berzele mari din cuibul de pe cabana.


O saramura pe saturate cu bere rece, sa alunece la vale, si julitura de la genunchi este uitata. Seara plecam de la Tulcea spre Bucuresti. De fapt a fost o vacanta simpatica, cu multe oportunitati de fotografie, desi nu prea bine organizata.

In toate locurile interesante, ca un facut, ajungeam pe la ora 13, pe cea mai nefavorabila lumina posibila. Nu te poti astepta sa faci fotografii peste acceptabile, daca mergi in grup organizat, alergand sa fii la 12h45 la muzeu si la 13h40 la masa.

Dar am ramas cu amintiri simpatice si buni prieteni. Urmare in curand.


Publicat în 16 iunie 2016. 266414 vizualizari. 294 comentarii
 
Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   » mai 2024  (0)
   » aprilie 2024  (0)
   » martie 2024  (0)
   » februarie 2024  (0)
   » ianuarie 2024  (0)
   » decembrie 2023  (0)
   » toata arhiva

rss